Att äga är ute – måste alla ha en egen borrmaskin?

Mariefreds Tidning Måsen V12 2021


Att äga är ute – måste alla ha en egen borrmaskin?

Denna krönika är ett stående inslag i Måsen och vill inspirera till en mer hållbar livsstil och tipsa om hur man kan leva mer klimatsmart och ”miljövänligt” (ett ord jag inte riktigt gillar – vad är egentligen vänligt för miljön liksom, det mesta påverkar ju eller sliter på miljön om man ska vara krass…). Men oavsett vilket ord man använder så finns det mycket man kan göra för att minska sin egen påverkan på miljön och klimatet genom att ställa om sin livsstil till att bli mer hållbar, utan att för den skull vara torftig eller tråkig.


Något som verkligen kan vara både klimatsmart, ekonomiskt och faktiskt ganska trevligt är att dela på grejer med sina vänner eller grannar – det som brukar kallas delningsekonomi och innebär olika arrangemang för att dela, låna eller hyra saker istället för att själv äga dem. Vi behöver kanske inte alla ha en egen gräsklippare, borrmaskin eller skruvdragare till exempel. Gemene man använder kanske inte den typen av maskiner särskilt ofta, och då kan det fungera väldigt bra att låna den vid behov. Som någon sagt: det är inte borrmaskinen man behöver, det är hålet den kan göra i väggen.


Idag finns en ny syn på ägande. En amerikansk undersökning visar att konsumenterna föredrar att inte äga utan bara vill ha tillgång till en produkt. Att äga nånting innebär både ansvar och oönskade kostnader så man tycker att det är ganska skönt att slippa äga, underhålla och ta hand om prylar helt enkelt. Det är liksom inte viktigt att äga saker, det räcker att ha tillgång till dem när de behövs.
Idag kan man även hyra det mesta. Alltifrån prylar och kläder (både barnkläder och festkläder) till möbler och hela kontorsplatser. Att hyra ut sin egen bil när den inte används, eller sitt hem eller lantställe blir också allt vanligare och väldigt enkelt med hjälp av olika digitala tjänster och appar.


Något som verkligen har gjort delande i stor skala möjligt är just digitaliseringen. Idag är ungefär 40 procent av jordens befolkning uppkopplade, vilket har varit direkt avgörande för att delningsekonomin har tagit fart på det sätt den gjort. Och det här är nog bara början – vi kommer troligen att få se ännu fler olika företag och tjänster som hjälper oss att låna, dela eller hyra prylar i stället för att äga dem själva.


Vad tycker du själv – är det viktigt för dig att ha din egen borrmaskin, eller kan du tänka dig att hyra, låna eller dela den med en granne när du behöver använda den? Med tanke på hur många prylar det redan finns i världen kan man göra stor skillnad genom att inte bidra till att ännu fler produkter tillverkas. Mycket handlar om inställning och attityder till vårt beteende och vanor, och för att leva mer hållbart kan man ibland helt enkelt behöva göra saker på ett nytt, annorlunda sätt.