En grön start på det nya året

Mariefreds Tidning Måsen V3 2021


En grön start på det nya året

Nej, jag pratar inte om vädret… men med ett nytt år blir alltid många inspirerade till en nystart - att börja med en ny god vana eller sluta med en dålig. Att äta mer växtbaserat – grönsaker, rotfrukter och baljväxter (alltså ärtor, bönor, linser med mera) - är en bra vana av flera skäl, både för hälsan och miljön. Och kanske inte minst för plånboken, som kan tendera att vara en smula tunn efter julfirandet...


De senaste åren har ”veganuari” blivit ett begrepp som kommer från en kampanj för att under januari månad inspirera och utmana fler till att äta mer vegetariskt. Att ersätta kött eller fisk med vegetariska proteinkällor behöver inte alls vara svårt och att byta ut några måltider i veckan klarar de flesta av.
Om du vill komma igång med att äta mer växtbaserat kan du först och främst börja med att laga det du normalt lagar och byta ut köttet, fisken eller kycklingen mot ett vegetariskt alternativ. Ett sätt är att göra en burgare på bönor i stället för kött, eller en gryta med linser, potatis och rotfrukter. Rostade rotfrukter och grönsaker på en plåt i ugnen tillsammans med olivolja, salt och torkade örtkryddor är gott som tillbehör eller en hel måltid i sig, kanske tillsammans med en god röra av bönor och gärna toppade med både nyttiga och knapriga frön eller kärnor, exempelvis pumpakärnor eller solrosfrön. Om du gillar indisk mat kan du byta ut kycklingen mot kikärtor och laga en Tikka Masala eller någon annan god indisk gryta med massor av härliga kryddor (kanske har du kvar julkryddor som passar bra att smaksätta med).
Vill man äta ännu mer klimatsmart kan man byta ut riset mot till exempel svenskodlat matvete, mathavre eller kanske havreris, en ganska ny produkt som sägs ha en sjättedel så stor klimatpåverkan som importerat ris, samtidigt som det innehåller 67 procent mer protein och 26 procent mindre kolhydrater.


Att även äta efter säsong är både klimatsmart och ekonomiskt. Just nu kan man tycka att det ska vara svårt att äta mycket grönsaker, men det finns gott om rotfrukter, kål och lök som tillsammans med torkade bönor eller linser och härliga kryddor kan bli till fantastiska, mustiga grytor och röror som passar extra bra att värma sig med när det är kallt ute. Sök gärna upp Äkta Varas säsongsguide på nätet där du kan se vilka grönsaker, frukter och bär som är i säsong när under året. Grönkål som just nu är i säsong (och ofta till extra bra pris) kan man göra både sallad, soppa, paj, pastasås eller supergoda och enkla grönkålschips av. Dessutom är grönkål fullproppat av C-vitamin och en hel del järn. Så här års är det även perfekt att groddar fröer hemma i köksfönstret för att få färskt grönt.


Så, varför inte börja det nya året med att äta lite mer grönt – både för din egen hälsa, plånbok och inte minst klimatets skull! Det kan ju även bidra med både nya smakupplevelser och härliga färger på tallriken, något som kan behövas för att pigga upp under den mörka årstiden, ifall snön nu inte håller sig kvar!