Ett gott, nytt och hållbart år!

Mariefreds Tidning Måsen 190110


Ett gott, nytt och hållbart år!
Med ett nytt år framför oss med oändliga möjligheter, förhoppningar och förväntningar är det är en tid för nystart, omtag och chans att göra saker annorlunda (och gärna bättre). Inspirerande på ett sätt, men kan samtidigt ge en känsla av handlingsförlamning – var ska man börja, liksom? Det upplever jag att många känner inför att leva ’mer miljövänligt’ och hållbart. Var börjar man, vad gör mest skillnad - vad kan jag bidra med?


Som ny krönikör hoppas jag kunna ge inspiration och tips på hur man lever mer hållbart i vardagen. En del tänker att det inte spelar någon roll vad just de gör, men i det stora hela gör det skillnad. Många bäckar små, ni vet.


Konsumtionen påverkar såklart miljön och klimatet. Enligt Naturvårdsverket bidrar vår konsumtion med ca 10 ton växthusgaser per person och år, varav två tredjedelar kommer från hushållens konsumtion och resten från offentlig konsumtion. En hållbar nivå ligger på 1-2 ton, så det finns att göra.


Det finns många sätt att som privatperson minska sina utsläpp! De vanligaste tipsen är att flyga mindre och äta mindre rött kött, två ämnen som är minst sagt omdebatterade. Men att resa mer kollektivt, cykla och gå är enkla sätt att minska sina utsläpp på. Att äta mindre kött och välja bättre kött (viltkött eller ekologiskt) samt äta mer grönsaker och baljväxter gör stor skillnad. Låt köttet bli ett tillbehör snarare än huvuddelen av måltiden. Att äta efter säsong och välja närodlat är också bra.


Med konsumtion av prylar och kläder finns det ännu mer att göra! Till att börja med kan man fundera på vad man verkligen måste köpa - om det behöver vara nytt eller kanske går att låna, hyra eller köpa begagnat. Att dela gräsklippare med grannen eller låna en borrmaskin när man behöver den minskar mängden prylar. Kläder och skor finns redan i mängder, så att köpa second hand, laga eller sy om är enkla sätt att slippa köpa nytt. Visste du att vi svenskar köper drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år? Nästan en tredjedel av det används dessutom inte (!?) och ungefär 8 kilo textil per person slängs i soporna. Likaså slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Vi måste tänka om och agera mer medvetet. Varför inte använda det nya året till att ställa om till en mer hållbar livsstil? Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt!