Hållbar insida

Mariefreds Tidning Måsen 191021


Hållbar insida

På Instagram pågår under hela året Helenas Hållbara Omställning som varje månad har ett nytt tema för att inspirera till att tänka hållbart och klimatsmart inom olika områden. Denna månad är temat att vara hållbar även på insidan. När vi pratar om hållbarhet och en hållbar livsstil är det lätt att bara tänka på det yttre – att källsortera, spara el, välja miljömärkt i affären och andra konkreta åtgärder som är bra för klimatet. Att vara hållbar som människa handlar lika mycket om att ta hand om sig själv och se till att man just håller länge.


Alla vill vi vara friska, hålla oss pigga och starka så länge det bara går. Då är det viktigt att ta hand om kroppen, se till att röra på sig tillräckligt, vila och återhämta sig emellanåt och försöka undvika stress. För mig handlar det om just de tre områden, och som alltid när jag pratar hållbar livsstil så gäller det att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Att lägga ambitionen på en rimlig nivå, så att det inte blir en stress i sig att undvika stress, liksom…


Minska stressen i vardagen

Ja, det är ju lättare sagt än gjort – det är nog de flesta överens om! Men för den skull är det värt att tänka till kring sina vanor och rutiner för att undvika alltför mycket onödig, negativ stress. Genom att planera, prioritera, strukturera och rensa i sin vardag kommer man långt. Det kan handla om något så enkelt som att förbereda kaffebryggaren på kvällen, så att det bara är att trycka på knappen på morgonen. Jag brukar tänka att det är som att ge sitt morgon-jag en omtänksam gåva!


Vila och återhämtning

Att få tillräckligt med sömn, vila och återhämtning är ack så viktigt för att må bra och fungera i vardagen, men inte alltid det lättaste att få till. Att både gå och lägga sig och kliva upp på regelbundna tider (även när man är ledig) är tillsammans med att ha ett svalt sovrum och undvika elektronik i rummet där man sover klassiska tips. Återhämtning handlar även om att fylla på med sådant man tycker om och mår bra av. Jag vistas gärna i naturen och får jag sällskap av hunden, barnen eller en god vän är det ännu bättre, men även att ta en ensam skogspromenad är som balsam för själen. Att umgås med familj och vänner, lyssna på musik, dansa eller se en riktigt bra film är också avkoppling och återhämtning för mig. Fundera gärna på vad som ger dig återhämtning och fyller på energin – det kan behövas under den mörka årstid vi nu har framför oss.


Rörelse och träning

För att räcka länge, vara stark och hålla sig frisk behöver man hålla i gång kroppen, det är ingen nyhet för någon. Det är många sjukdomar och ohälsa i allmänhet som kan förbättras med träning, det vågar jag skriva utan att vara någon hälsoexpert. Det är också något de allra flesta vet om, men kan ändå vara svårt att få in i vardagen. ”Den bästa träningen är den som blir av” är ett budskap vi ofta hör, och det är så sant. Att ta en promenad (gärna mitt på dagen så att man förhoppningsvis hinner fånga några av dagens solstrålar) ger både rörelse och frisk luft, något man kommer långt på - det vet inte minst alla som lyssnat på Anders Hansens sommarprat i P1. Just den vardagliga motionen är så viktig, och det behöver inte betyda att varje morgon gå upp och yoga en kvart (även om det är något jag själv varmt rekommenderar) eller träna inför ett maratonlopp, utan den där vanliga må bra-motionen. Det, tillsammans med vila, återhämtning och minskad stress, tror jag är viktiga pusselbitar för en hållbar insida och en kropp som håller länge.