Hållbart boende – mycket mer än bara miljö och klimat

Mariefreds Tidning Måsen V44 2020


Hållbart boende – mycket mer än bara miljö och klimat

Att komma hem. Att känna sig hemma och att trivas där man bor är så viktigt. Ett hållbart boende blir också allt viktigare för många och det handlar om mycket mer än en miljö- och klimatsmart bostad.


Att huset vi bor i är byggt av miljöanpassade och hälsosamma material, inrett med energieffektiva vitvaror, värms upp på ett klimatsmart sätt och har bra möjligheter att källsortera känns självklart, men ett hållbart boende är så mycket mer. Idag pratar vi alltmer om sociala aspekter såsom trygghet, gemenskap, bra kommunikationer och närhet till rekreation och grönområden.


Många bostadsområden vill skapa förutsättningar för trygghet och gemenskap mellan de boende. Det kan handla om att ordna en upplyst idrottsplats, löpslinga eller tillgång till odlingsmöjligheter i närheten av bostadsområdet, eller gemensamma utrymmen inomhus där de boende erbjuds plats för hobbyaktiviteter. Nyligen hörde jag om ett nybyggt område som satsat på allaktivitetsrum med plats för att fixa med cykeln eller skidorna, ett gemensamt pingisbord samt en hörna med symaskin och pysselutrymme. Sådant kan tillsammans bidra till trygghet och trivsel när fler möts och vistas tillsammans, både inne och ute. Dessutom ger det utmärkta tillfällen att träffa nya vänner och underlättar integration mellan såväl olika nationaliteter som nyinflyttade från andra platser.


Att inreda och leva hållbart i sin bostad blir allt enklare och många är intresserade av en mer hållbar livsstil. Allt fler väljer att köpa begagnade möbler som de målar och fixar till, i stället för att köpa nytt. Att städa och hålla rent med hjälp av skonsamma produkter är bra för både hälsan och miljön och det finns många miljömärkta eller naturliga rengöringsmedel att välja bland. I områden med god gemenskap är det även enklare att låna eller byta verktyg och apparater med sina grannar för att slippa köpa egna när de bara behövs vid enstaka tillfällen. Att dela på en gräsklippare eller skruvdragare med sin granne är bra för både plånboken och miljön.


Smart för både ekonomin och klimatet är även funktioner för att kunna hålla koll på eller minska användningen av energi och vatten. Det syns direkt på räkningen och kan motivera till att vara sparsam i vardagen. Att kunna källsortera sina sopor och lämna avfall för återbruk eller återvinning tar allt fler för självklart och är ett sätt att leva mer hållbart. Att återanvända produkter och slippa köpa nya prylar är ett enkelt sätt att hushålla med resurserna.


I våra hem har vi stora möjligheter att leva mer hållbart och om vi dessutom tipsar vänner och bekanta kan vi skapa ringar på vattnet och inspirera ännu fler till en mer hållbar livsstil!