Hållbart höstmys värmer både kropp och själ

Mariefreds Tidning Måsen V45 2020


Hållbart höstmys värmer både kropp och själ

Ett ord jag använt mycket på sistone - men som kanske egentligen inte är ett riktigt ord utan mer något dialektalt – är urrigt. Ni vet när man känner sig lite frusen efter att ha varit utomhus en hel dag eller kanske bara sovit lite för lite och i värsta fall håller på att bli förkyld. Just nu känns det som att höstvädret bidrar med det mesta ”urret” och då är det extra mysigt att tända ljus, krypa upp i en fåtölj med en kopp varmt té eller kanske göra ett eget hemma-spa och pyssla om sig eller nära och kära lite extra. Därför har jag samlat några hållbara tips på hur man kan höstmysa lite extra hållbart!


Tända ljus är mysigt både för att det lyser upp och värmer. Välj gärna miljömärkta ljus, det är bättre för både miljön och hälsan. Svanen-märkta ljus av 100% stearin ger både en bättre luftkvalitet inomhus och innehåller vare sig palmolja som kan bidra till att regnskog skövlas, eller paraffin som görs av fossil olja och påverkar växthuseffekten och därmed klimatet. Det finns även ljus av bivax eller sojavax om man vill undvika stearin. Vill du ha värmeljus är det bäst att välja dem utan aluminiumkopp, det finns istället återanvändbara koppar av glas eller återvinningsbara av plast. Eller välj blockljus eller vanliga ljus att sätta i en ljushållare. Och glöm såklart inte att släcka ljusen när du lämnar ett rum!


En kopp varmt té (eller kaffe för den delen) värmer också gott så här på höstkanten. Välj gärna ett ekologiskt och helst Fairtrade-märkt té eller kaffe. Det innebär att det odlats utan skadliga ämnen och under rättvisa arbetsförhållanden för bonden. En sked honung i téet gör extra gott och välj helst en ekologisk eller närodlad honung - vi har gott om lokala biodlare i vår närhet som det känns bra att gynna, tycker jag!


Att fixa ett hemma-spa kan låta avancerat, men det behöver det inte vara! En varm dusch eller ett skönt bad är härligt, men tänk på att en normal dusch förbrukar cirka 12 liter vatten per minut medan ett badkar rymmer ungefär 150 liter vatten, så slösa inte med vatten i onödan och njut av varje droppe. En hink med ett varmt fotbad med en skvätt fotsalt i kommer man långt med. Att skrubba sig med en borste före duschen är både välgörande för huden och värmer upp ordentligt. Njut sedan av härliga ekologiska tvålar, schampon, balsam och kanske en välgörande hårinpackning. En bit frotté som tvättlapp ger en enkel skrubb av ansiktet eller kroppen och därefter är det skönt att smörja in sig med någon härlig olja eller lotion – det finns många både naturliga och ekologiska varianter att välja på för att undvika skadliga ämnen som kan irritera huden eller skada vårt vatten. Spa är en förkortning av ’salus per aqua’ på latin och betyder hälsa genom vatten, så glöm inte att fylla på med vatten även på insidan!


Ta hand om dig och dina nära – det behövs extra mycket värme och omtanke i dessa tider med både höstmörker och pandemi, men tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla i och hålla ut.