Hållbart i fokus på årets Formex-mässa

Mariefreds Tidning Måsen 200118


Hållbart i fokus på årets Formex-mässa


Förra veckan pågick Formex i Älvsjö, mässan för nordisk inredningsdesign som anordnas två gånger per år. Mässan bjöd på trender, inspiration och kunskap i form av både utställningar och föredrag. Omkring 800 utställare visade upp produkter inom inrednings- och presentbranschen.


På onsdagen var det hållbarhetstema med ett fullspäckat program på tema hållbar design, inredning och konsumtion. Hållbarhetsrådgivaren Elin Larsson inledde med att konstatera att världens befolkning växer och att det snart kommer att finnas 3 miljarder nya medelklasskonsumenter som kommer att vilja handla och leva som vi i Sverige gör. Det är därför helt avgörande att vi konsumerar medvetet och ställer om till mer klimatsmarta produkter och en miljöanpassad tillverkning - det som kallas cirkulär ekonomi där avfall inte ses som sopor, utan i stället som en råvara som kan användas om och om igen.


Mariefredsbaserade företaget Wasa Ecotextil med butiken Pastellhörnan ställde även i år ut med en stor, hemtrevlig monter. VD Jan Franck berättade att de haft många besökare och att intresset för ekologiskt och hållbart är väldigt stort. Hos dem finns hemtextilier i ekologisk bomull och den populära serien Recycled by Wille med handdukar, sängkläder och andra hemtextilier tillverkade av återvunnet textilspill. Det är produkter gjorda av 99 procent återvunnet material som samlats in och tagits tillvara från annan textilproduktion. I stället för att det slängs används det som råvara till nya produkter – något som sparar upp till 50 procent vatten och 30 procent energi. Samtidigt kan tillverkningen ske helt utan att färga om eller tillsätta kemikalier. Ett väldigt bra exempel på vad cirkulär ekonomi innebär i praktiken.


Under hållbarhetsdagen var det flera intressanta och inspirerande föreläsningar, däribland författarna och bloggarna Sofia Wood och Elsa Billgren som ville inspirera till att inreda både lustfyllt, hållbart och personligt med vintage - möbler och prylar som är begagnade och har en historia att berätta, både om hemmet och dem som bor där.


Äldre möbler med historia dominerade även Åre Chokladfabriks inbjudande monter, inredd av Mariefreds egna styling-proffs Marianne Wikner och Malin Mörner. Montern dominerades av ett rustikt gammalt träbord och var dekorerad på Marianne och Malins stilfulla och smaksäkra sätt med bland annat ett rejält knippe björkris. Naturmaterial var överlag populärt på mässan, bland annat syntes flera takdekorationer och lampor gjorda av såväl torkade gräs, sädesslag och blommor. Att ta in naturen och visa hänsyn till miljön kan förhoppningsvis bli en ihållande trend lång tid framöver.