Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

Mariefreds Tidning Måsen 200921


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

En klyscha kan tyckas, men stämmer ändå rätt bra. Bara tanken på att man ska göra ”allt rätt” kan nästan ha motsatt effekt och det kan kännas övermäktigt att ställa om hela sin livsstil. Därför är det bäst att börja med det man kan och sedan försöka göra mer och även inspirera och tipsa flera att göra detsamma. Här är fem områden där det finns många enkla tips på vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan:


 • Maten du äter
  Välj ekologiskt och närodlat så ofta du kan. Ät mer grönsaker och mindre kött – och välj bättre kött när du väl köper kött, till exempel viltkött eller KRAV-märkt kött. Ett tips nu på hösten är att göra en härlig gryta eller soppa på baljväxter (finns svenskodlade, ekologiska bönor) med lök, potatis och en massa färska örter – det är både nyttigt, klimatsmart och billigt. Bland det viktigaste när det gäller mat är att inte slänga bort någon mat – gör matlådor, frys in och ät rester.

 • Hur du transporterar dig
  För att få ner koldioxidutsläppen är det viktigt att undvika bil och flyg så långt det går. Promenera mera, ta cykeln när du kan och res kollektivt när det är möjligt. Kanske måste du inte ens transportera dig utan kan träffa digitalt i stället.

 • Var sparsam med vatten
  Att spara vatten är för många en självklarhet och att duscha i stället för att bada, stänga av kranen medan man borstar tänderna eller tvålar in sig, samt att fylla tvätt- och diskmaskin ordentligt är tips vi hört många gånger. Om man dessutom försöker undvika att köpa vatten på flaska och i stället tar med sig kranvatten kan man vara ännu mer klimatsmart, och samtidigt spara pengar.

 • Hushåll med energin
  Genom att välja förnybar och gärna miljömärkt el kan man spara ännu mer koldioxidutsläpp. Kolla med ditt elbolag och byt till bättre el. Snåla även med den el du väl köper genom att exempelvis släcka onödiga lampor, sänka inomhustemperaturen och undvika att torka tvätt i torktumlare. Moderna vitvaror drar mindre el än äldre så ibland kan det vara en miljövinst att köpa nytt.

 • Minska och källsortera ditt avfall
  Allt vi använder blir förr eller senare avfall. Idag är det självklart för många att källsortera sina sopor, men det går även att minska mängden avfall genom att tänka efter innan man köper något om det i stället går att köpa begagnat, hyra, låna eller dela med en granne (till exempel borrmaskin, gräsklippare eller andra maskiner man använder mer sällan) och att välja kvalitet som håller längre när man väl köper något. Att laga och reparera kläder, skor och prylar i stället för att kasta är ett annat sätt att minska sitt avfall på och därmed sin klimatpåverkan.