Klimatet i skuggan av Corona

Mariefreds Tidning Måsen 200405


Klimatet i skuggan av Corona

Det är svåra tider nu, det är vi nog alla överens om. Det vi upplever just nu har få av oss ens varit i närheten av tidigare, eller ens kunnat föreställa sig skulle hända. Vi bombarderas med nyheter om alla fruktansvärda konsekvenser som Coronaviruset får inom de mest skilda områden. Svårt att ta in och tufft att hantera alla känslor och tankar kring det, inte minst gentemot våra barn och unga. Jag försöker fokusera på att tänka förbi detta, hur det kommer att bli den dag då detta är över – eller kanske snarare då vi har tagit kontroll över viruset och dess konsekvenser i stort och smått. För dit måste vi ta oss, en vacker dag är vi ”ute på andra sidan”. Tiden efter Corona. Som dock sannolikt inte kommer att vara lik tiden före Corona. Det kommer nog alltid att finnas ett före och ett efter.


Just nu skrivs och tycks det mycket om jämförelsen mellan Coronakrisen och klimatkrisen, samt vad vi kan hoppas på för positiva effekter av Corona, som i sig självklart är en fruktansvärd katastrof. Jag tycker att detta är en känslig fråga som det inte är helt okomplicerat att skriva om – det är så otroligt komplext och mångbottnat. Bland annat ser vi nu många nyheter om de minskade utsläppen till följd av Coronakrisen och läser till exempel att kanalerna i Venedig är kristallklara för första gången på flera år och fulla av fisk, samt att luftföroreningarna minskat på många platser. Det är en självklar konsekvens av att både trafik och produktion minskat, men att hela världsekonomin ska krascha till följd av Corona är ingen angenäm tanke. Däremot kan detta vara ett utmärkt tillfälle att tänka om och ”tänka rätt” när vi väl får hjulen att börja snurra igen. Att agera mer hållbart framöver.


Att allt fler lär sig hur vi kan använda teknik för att mötas digitalt är en positiv konsekvens som kan minska onödigt resande även framöver, likaså den omtanke som många visar om de äldre eller sjuka som behöver hjälp med att handla eller gå ärenden. Medmänskligheten hoppas jag blir en bestående effekt när detta väl är över. Låt oss se till att det blir så.