Klimatsmarta tvättips

Mariefreds Tidning Måsen 200615


Klimatsmarta tvättips

Så här års har många möjlighet att torka sin tvätt utomhus, men det finns fler sätt att minska klimatpåverkan från tvätt av kläder och andra textilier. Vi tvättar för ofta, för varmt och torktumlar för mycket.


Redan när vi köper kläder kan vi påverka klimatavtrycket genom att till exempel välja ullmaterial som inte binder så mycket smuts, eller undvika plagg som måste tvättas separat eller kräver kemtvätt. Allra först behöver man fråga sig om plaggen verkligen behöver tvättas alls, eller om det kanske räcker med att hänga ut och vädra det eller bara ta bort eventuella fläckar i stället för att tvätta allt.


Att torktumla tvätten är en energibov. Det är mycket bättre att hängtorka, både inomhus och ute. Om man absolut vill tumla är det smart att först centrifugera tvätten på ett högt varvtal så att det inte är massor av fukt kvar som måste hettas upp för att förångas.


Det är även allt fler som undviker sköljmedel, både av miljö- och hälsoskäl. Det är många som är känsliga för starka dofter eller får andra allergiska reaktioner av sköljmedel nära huden. Dessutom ger sköljmedel exempelvis handdukar sämre absorptionsförmåga och det täpper även till porerna på träningskläder som annars ska ”andas”. Inte minst försvinner det mesta av sköljmedlet ut med avloppsvattnet och påverkar därmed våra vattendrag. Häll en skvätt ättika i sköljmedelsfacket i stället, det är helt ofarligt och gör dessutom tvätten mjuk, tar bort dålig lukt på kläderna, neutraliserar eventuella tvättmedelsrester som ofta finns kvar och det gör även tvättmaskinen ren invändigt. Och nej, tvätten luktar inte ättika när den torkat.


Tips för att tvätta klimatsmart:


  • VÄLJ BORT plagg som kräver separat tvätt eller är svåra att tvätta med annat. Välj gärna ull, det håller sig fräscht länge och binder inte så mycket smuts.
  • VÄDRA i första hand. Tvätt sliter mer på materialen än vad användandet gör. Ta bort enstaka fläckar i stället för att tvätta hela plagget.
  • FYLL MASKINEN, den förbrukar ofta lika mycket tvättmedel och värmer upp lika mycket vatten även om du bara kör något enstaka plagg.
  • SÄNK TEMPERATUREN. Träningskläder som du bara har använt en gång är sällan hårt smutsade. Se till att svetten vädras ur direkt och tvätta på låg temperatur (30-40 grader).
  • VÄLJ MILJÖMÄRKT tvättmedel och överdosera inte, det försämrar bara tvätteffekten.
  • RATA SKÖLJMEDEL och använd ättika i stället.
  • SKIPPA TUMLING. Att använda värme för att få bort fukt är väldigt energikrävande. Att hängtorka är även mer skonsamt för textilmaterial.