Kommer vi att fortsätta som innan…?

Mariefreds Tidning Måsen 200727


Kommer vi att fortsätta som innan…?

Den här sommaren (och hela året, för den delen) blev väl knappast som någon av oss ens hade kunnat föreställa sig. Att något sådant här skulle kunna drabba oss i den här omfattningen var svårt att föreställa sig. Det är något man nästan bara tror händer på film… men nu har det hänt och vi har alla fått acceptera det och anpassat oss efter omständigheterna.


Många har konstaterat att klimatfrågan – som kändes som att den verkligen var på väg att tas på allvar av allt fler i slutet av förra året – hamnat i skymundan av pandemin, samtidigt som det finns många paralleller mellan dem.


Den stora frågan är vad vi har lärt oss av detta. Har vi fått oss en tankeställare om hur vi lever våra liv? Kommer vi att tänka och agera annorlunda framöver, välja och prioritera annat här i livet? Kan man våga hoppas på att det kan leda till ett mer hållbart tankesätt framöver - att vi till exempel väljer att resa på ett annat sätt - eller kommer folk i stället att resa ännu mer nu för att ”ta igen”…?


I vår butik har vi haft många kunder som besökt Mariefred för allra första gången i sommar. De har valt att semestra på hemmaplan och upptäcka både sitt närområde och andra delar av Sverige. Hade de kommit om det inte varit för Corona, kan man undra. Kanske är det så att allt fler upptäckt hur många vackra platser det finns att besöka i Sverige, utan att behöva flyga utomlands. Att fler och fler kommer att börja semestra i Sverige även framöver. Såväl Gotland som svenska fjällen svämmas över av besökare just nu, och även om just den ökade fjällvandringen haft sina baksidor eftersom många tydligen åkt dit utan att vara förberedda eller utrustade för det, så är det ändå en positiv utveckling. Vi måste tänka om, lära nytt och anpassa oss efter de nya förutsättningar vi har att förhålla oss till. Vi vare sig vill eller kan fortsätta som förut, så är det bara. Låt oss hoppas att det kommer något gott ur allt detta, eller snarare - låt oss se till att det gör det!