Några sätt att leva mer hållbart

Mariefreds Tidning Måsen 200207


Några sätt att leva mer hållbart


Min förra krönika avslutades med att be er fundera på vad en hållbar livsstil innebär för dig. Jag är nyfiken på om du gjort det…? Många har i alla fall berättat att de läst min krönika, jättekul att höra! Fortsätt gärna göra det och prata klimat och hållbarhet hemma, vid fikabordet på jobbet, i skolan och med vänner och bekanta. Vi måste prata om hur en hållbar värld ser ut och fungerar i vardagen.
Jag ogillar pekpinnar och skuldbeläggande. Även om världens forskare är enade om att vi just nu befinner oss mitt i en allvarlig klimatkris så tror inte jag att det är rätt väg att gå - att skrämmas och skämmas (jo, skämmas kan vi göra lite allihop, men inte så länge - det ger liksom ingen drivkraft). Bättre att fokusera på vad vi kan göra från nu och framåt. Hur kan vi minska vår klimatpåverkan och leva mer hållbart?


Självklart handlar det dels om systemförändringar på statsnivå, bland stora företag och industrier, teknikutveckling, lagstiftning och liknande. Men vi vanliga människor kan också bidra, något många vill. ’Ingen kan göra allt, men alla kan göra nåt’ sägs det ju, och om man tror att man måste förändra allt så blir det lätt övermäktigt och kan leda till handlingsförlamning. Bättre då att fokusera på några få saker som gör stor skillnad. Och vad är då det?


Ja, att köra mindre bil och välja bort flyget till exempel. I Sverige har flygresorna fördubblats sedan 90-talet och vi gör i snitt en utlandsresa per år. Den genomsnittlige svenskens flygresor orsakar fem gånger mer utsläpp än den genomsnittlige världsmedborgarens. Om du kan, välj tåget.


Ett väldigt enkelt sätt att minska sina utsläpp på, som dessutom bara kräver en engångsinsats, är att byta till förnybar el, gärna Bra Miljöval-märkt. Kolla med ditt elbolag – ofta kostar det bara lite extra, men gör stor skillnad. Om du sparar pengar i fonder, till exempel pensionssparar, kan du byta till Svanen-märkta eller fossilfria fonder. Logga in på din bank eller minpension.se och välj medvetet. Siffror visar att pensionspengar placerade i hållbara fonder kan minska koldioxidavtrycket med omkring 2 200 ton koldioxid under en livstid.


Att äta mindre rött kött och mer grönsaker och baljväxter är ett annat sätt att minska sina utsläpp på. Vill du inte helt bli vegetarian kan du ta mindre portioner kött och välja bättre kött, till exempel lokalt viltkött eller ekologiskt. Undvik alltid att slänga mat.
Välj ett eller flera sätt att minska din klimatpåverkan – och berätta för andra vad du gör så kan du tipsa och inspirera ännu fler att medvetet göra val som leder till en hållbar livsstil. Det är precis som det klassiska talesättet säger, att många bäckar små till slut blir en hel å… även om det kan låta som en klyscha!