På väg mot tre grader

Mariefreds Tidning Måsen V19 2022


På väg mot tre grader

Jag får allt som oftast frågan från människor om vad man egentligen kan göra för att leva mer klimatsmart och bidra till en mer hållbar värld. Så, jag tänker att jag tar med några tips även i denna krönika.


Klimat- och hållbarhetsfrågan är ju dessvärre ständigt aktuell och jag känner mig emellanåt en smula tjatig, men då brukar jag påminna mig om att någon klok människa sagt att ”repetition är kunskapens moder”. Och det behöver fortfarande göras mycket för att hejda den klimatpåverkan vi ser allt fler effekter av. Enligt den senaste rapporten från FNs klimatpanel IPCC krymper dessvärre våra möjligheter att klara det så kallade 1,5-gradersmålet, det vill säga att vi kan stanna vid 1,5 graders global uppvärmning. I stället är vi på väg mot 3 graders uppvärmning år 2100. Jag vet, det här är jättejobbig information att ta in – utöver pandemi, krig och allt annat elände i världen…


Det är stora och tunga frågor, men då gäller det att bryta ner det till enkla, konkreta handlingar man kan göra i sin vardag. Jag använder ofta den gamla klassikern ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” vilket kan tyckas vara en klyscha, men ändå stämmer rätt bra. Bara tanken på att man ska göra ”allt rätt” kan nästan ha motsatt effekt och det kan kännas övermäktigt att ställa om hela sin livsstil. Därför är det bäst att börja med det man kan och sedan försöka göra ännu mer och dessutom försöka inspirera och tipsa flera att göra detsamma. Det finns fem områden med många enkla tips på vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.


Maten vi äter
Välj ekologisk och närodlad mat när du kan. Ät mer grönsaker och mindre kött – och välj bättre kött när du väl köper kött, till exempel viltkött eller KRAV-märkt kött. Nu när det finns härliga vårprimörer och grillsäsongen dessutom närmar sig är ett tips att grilla mer grönt och verkligen frossa i färska grönsaker, frukt, bär och örter. Men det absolut viktigaste är att inte slänga bort någon mat – gör matlådor, frys in och ät rester.


Transporter

För att få ner koldioxidutsläppen är det viktigt att minska resorna med bil och flyg. Promenera mera, ta cykeln när du kan och res kollektivt när det är möjligt. Kanske måste du inte ens transportera dig utan kan träffas digitalt i stället – det om något har väl pandemin lärt oss. Och med dagens bränslepriser minskar säkert trafiken delvis av sig själv.


Vatten

Att spara vatten är för många en självklarhet och att duscha i stället för att bada, stänga av kranen medan man borstar tänderna eller tvålar in sig, samt att fylla tvätt- och diskmaskin ordentligt är tips vi hört många gånger. Om man dessutom försöker undvika att köpa vatten på flaska och i stället tar med sig kranvatten kan man vara ännu mer klimatsmart, och samtidigt spara pengar.
Genom att välja förnybar och gärna miljömärkt el kan man minska sina utsläpp ännu mer. Kolla med ditt elbolag och byt till bättre el. Snåla även med den el du väl köper genom att exempelvis släcka onödiga lampor, sänka inomhustemperaturen och undvika att torka tvätt i torktumlare. Med tanke på elpriset på sistone är nog fler än någonsin motiverade att snåla.


Avfall
Till sist - allt vi använder blir förr eller senare avfall. Idag är det självklart för många att källsortera sina sopor, men det går även att minska mängden avfall genom att tänka efter innan man köper något om det i stället kanske går att köpa begagnat, hyra, låna eller dela med en granne (till exempel borrmaskin, gräsklippare eller andra maskiner man använder mer sällan) och att välja kvalitet som håller längre när man väl köper något. Att laga och reparera kläder, skor och prylar i stället för att kasta är ett annat sätt att minska sitt avfall på och därmed sin klimatpåverkan.


Många bäckar små… hoppas att du fick lite inspiration och tips på vad just du kan göra.