Plastbanta ditt hem och lev mer hållbart

Mariefreds Tidning Måsen V16 2021


Plastbanta ditt hem och lev mer hållbart

Så här års brukar tidningarna svämma över av bantningstips inför den stundande badsäsongen, men det tycker jag att vi struntar i – här blir det däremot åtta tips på hur du kan plastbanta ditt hem och därmed leva lite mer hållbart utan att det blir tråkigt!


Att plast kan vara skadligt för både vår miljö och hälsa är ingen nyhet. Mycket pekar på att kemikalier i plast är en orsak till att allt fler drabbas av sjukdom eller allergier, och att plast i naturen kan bli ett problem har vi sett många exempel på – skrämmande bilder på sköldpaddor insnärjda i plastpåsar och gamla fisknät, eller döda fiskar och sjöfåglar med magarna fulla av plastskräp. Dessutom behöver man inte åka långt för att se vägrenar, diken eller stränder med mängder av plast. Även om vi i Sverige är bra på återvinning så hamnar mängder av plast fel, i skogar och vattendrag. Mikroplaster i vatten (alltså plast som malts ner till mikroskopiska partiklar som kan hamna i vår kropp) är ett ökande problem. Så, då är vi överens om att det är en god idé att minska på plasten i vårt samhälle, eller hur?


Att ”gräva där man står” är ett bra sätt att börja. Se dig omkring i ditt hem – du hittar säkert en hel del produkter av mer eller mindre plast. Man behöver inte tänka att man ska ta bort allt, men att börja med det som används vid exempelvis matlagning är ganska enkelt. Titta i dina kökslådor och skåp – där finns säkert en hel del redskap, bunkar och kanske stekpannor som består av eller innehåller olika plaster. Särskilt skadligt för hälsan är plastprodukter i kontakt med värme, så om du funderar på att plastbanta så är det läge att börja titta på vad som finns i köket.


1. Byt ut köksredskap av plast mot trä, rostfritt, glas eller silikon
De flesta plastredskap går att ersätta med liknande av material som är bättre för miljön och hälsan, till exempel trä, rostfritt stål, glas eller silikon. Byt gärna ut stekspadar i svart plast (som kan innehålla skadliga ämnen), och tänk på att viktigast är delen som kommer i kontakt med maten.


2. Ersätt stekpannor i teflon med gjutjärn eller kolstål
Ämnen som är misstänkt cancerogena kan hittas i till exempel stekpannor i teflon och är mycket svårnedbrytbara i naturen. Välj i stället exempelvis en klassisk stekpanna av gjutjärn. Sköter du om den kan den hålla nästan hur länge som helst, och kanske kan du till och med köpa en begagnad.


3. Återanvändbar diskborste och disktrasa
Byt till en diskborste med utbytbart borsthuvud och skaft av trä eller silikon (som är bättre än oljebaserad plast). Då slipper du kasta hela diskborsten bara för att själva borsten är utsliten. Välj samtidigt gärna en tvättbar disktrasa av exempelvis lin eller bomull som går att koka eller tvätta i maskin och återanvända om och om igen.


4. Plastfolie, fryspåsar och matförvaring
Byt ut plastfolie mot återanvändningsbara bivaxdukar som kan tvättas med vatten och diskmedel. Förvara överbliven mat i kylen på ett fat eller i en skål av porslin eller glas, täck över med en kopp eller assiett. Skaffa matlådor av glas eller återanvänd vanliga glasburkar med lock både för förvaring i kyl och frys. En ursköljd mjölkkartong går även utmärkt att frysa in i, förslut med klädnypa eller frystejp.


5. Välj återanvändbara sugrör, eller helt nedbrytbara
Vill man gärna använda sugrör är det bättre med till exempel rostfria som går att diska för hand eller i maskin. De är skonsammare både för miljön och hälsan och blir dessutom billigare då de går att använda flera gånger. Det finns även sugrör av exempelvis halmstrån eller vassrör för engångsbruk som är helt biologiskt nedbrytbara.


6. Fast i stället för flytande i plastflaska
Allt fler väljer att tvätta både sig och håret, städa eller diska med en fast tvål i stället för flytande. En flytande tvål eller schampo på plastflaska innehåller till stor del vatten som är onödigt att transportera runt. Idag finns fasta tvålar både för att tvätta kroppen och håret, eller att diska, tvätta eller rengöra kläder med. Det kan vara en vanesak att ställa om, men ett tips är att se till att förvara tvålen luftigt på ett tvålfat där den kan rinna av ordentligt – då undviker du en blöt och kladdig tvål som i stället håller sig torr och fräsch och därmed räcker ännu längre. Vill du absolut använda flytande tvål finns det ofta tunnare refillpåsar som åtminstone minskar mängden plast lite.


7. Skippa plastpåsar och använd flergångspåsar i stället
Sedan butikernas plastkassar blivit dyrare har allt fler börjat ta med sig egna kassar av tyg eller liknande material som kan användas flera gånger. Det finns även små, tunna nätpåsar av textil att köpa frukt och grönsaker i. Numera tillverkas även bärkassar av mer lättnedbrytbar plast, till exempel majsstärkelse eller sockerrör, men problemet med dem är att de kan ställa till det i plaståtervinningen.


8. Skärbrädor av trä
Skärbrädor av plast kan vara dåligt av flera anledningar. Förutom själva plasten så frodas bakterier i hacken och den är heller inte lika slitstark som en i till exempel trä. Välj en i trä som är antibakteriell, och vill du inte ha en träskärbräda för kött kan du köpa en av glas, porslin, marmor, akryl, sten, stål, keramik eller liknande. Rengör skärbrädan av trä genom att strö på salt och skrubba ordentligt med en rotborste eller med diskborsten, så att hela ytan täcks av salt. Låt stå i ungefär 20 minuter och skölj sedan av skärbrädan noggrant.


Som jag brukar skriva så kan ingen göra allt, men alla kan göra något, och jag hoppas att du känner att några av dessa tips passar även för dig!