Rötmånad och att minska matsvinnet

Mariefreds Tidning Måsen 200820


Rötmånad och att minska matsvinnet

Nu befinner vi oss i rötmånaden - en period då maten snabbt kan bli dålig eftersom värmen och luftfuktigheten gynnar bakterier som kan skada matvaror. Enligt gammal tradition infaller rötmånaden den 23 juli och pågår fram till den 23 augusti och då bör man vara extra noga med att hantera sin mat. Det är viktigt att hålla varm mat varm, och kall mat kall. Den varma maten ska hålla minst +60 grader, medan den kalla maten ska förvaras i högst +8 grader. Försök att undvika att låta maten stå framme för att förhindra bakterietillväxt. Temperaturen i ditt kylskåp bör inte heller vara högre än +8 grader. Det är såklart också viktigt med handhygienen, men det är vi ju ändå extra noga med nu under den pågående pandemin, samt att diska köksredskap och skärbrädor efter att man tillrett olika matvaror.
För att undvika både att maten blir förstörd och samtidigt minska matsvinnet är det viktigt att snabbt kyla ner matrester du vill spara. Det kan man till exempel göra genom att sänka ner kastrullen i kallt vatten och röra om tills den svalnat. När maten är nedkyld bör du så snabbt som möjligt ställa in den i kylen eller frysen.


Varje år slängs cirka 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Och det gäller per person! Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper hem för mycket (erbjudandet köp tre betala för två är inte alltid helt ekonomiskt i slutändan…), glömmer den längst in i kylskåpet (grönsakslådan längst ner brukar kunna vara ett rejält slukhål) och kastar bort mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Ett genomsnittligt hushåll beräknas kunna spara mellan 3000-6000 kronor per år på att minska sitt svinn enligt Livsmedelsverket, så att minska matsvinnet är därför ett sätt att både spara pengar och minska sin miljöpåverkan.


Att slänga bort mat som odlats, producerats, förpackats, transporterats, förvarats och kanske även tillagats är ett oerhört resursslöseri eftersom det gått åt både energi, tid och arbetskraft innan den hamnat i ditt kök. Använd matresterna - laga omelett och pyttipanna, koka soppa på överblivna grönsaker som kanske börjat bli tråkiga, frys in rester och använd senare, gör matlådor och ta med till jobbet. Idéerna för att slippa kasta mat är många. Ett av mina bästa tips är att göra flera enkla smårätter av matresterna och servera det som ett slags tapas! Vad är dina bästa tips? Dela gärna med dig till andra för att inspirera fler!