Skatt på bärkassar ett sätt att minska plasten i miljön

Mariefreds Tidning Måsen 200503


Skatt på bärkassar ett sätt att minska plasten i miljön

Våra hav fylls av plast. Den kommer från matförpackningar, flaskor, plastpåsar, fiskenät och fibrer från syntetkläder. Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet och den hamnar så småningom i maten vi äter. Om det fortsätter som idag kan haven innehålla mer plast än fisk i framtiden, förutspår forskarna. Att minska användningen av plast i samhället är därför viktigt för att minska mängderna plastpartiklar som sprids i naturen.


Som ett sätt att få ner användningen av plastpåsar infördes den första maj en helt ny plastskatt i Sverige. Den nya skatten innebär tre kronor på bärkassar av plast och 30 öre per frukt- och grönsakspåse, alltså de små tunna påsarna vid grönsaksdisken. Priset på en vanlig plastbärkasse kan därmed hamna på sex-sju kronor. Nu när den nya lagen träder i kraft ser många butiker över sortimentet av flergångskassar för att kunna erbjuda mer klimatsmarta alternativ som uppmuntrar till återbruk i större utsträckning. På marknaden finns redan ett stort utbud av mer eller mindre klimatsmarta påsar av tyg eller bioplast (plast som inte är gjord av fossila material, alltså olja) som kan ersätta användningen av plastkassar. Den nya skatten gäller nämligen inte kassar avsedda för ”varaktigt bruk”, alltså sådana som går att använda flera gånger.


Vi är nog många som har ett gäng tygkassar hemma, och nu är det läge att leta fram dem och ha dem lättillgängliga när man ska gå och handla. Eller kanske sy sig en ny av gammalt tyg? Ett företag som satsar på återbruk i större skala är svenska Reused Remade som erbjuder tygpåsar tillverkade av återanvända hotellakan som annars skulle ha kasserats. Deras påsar finns sedan 2017 att köpa på Systembolaget och under våren expanderar de ytterligare och lanserar sina påsar hos bland annat Willys, Clas Ohlson, Hemköp och Tempo samt på ICA med helt ny design.


Som alltid är det inte en enskild handling som kommer att rädda klimatet, men detta är ett av flera sätt att bidra till ett mer hållbart samhälle. Den mest klimatsmarta påsen är den som används ofta och länge, för att sedan tas om hand och återvinnas på bästa sätt. Ta gärna med dig en återanvänd kasse nästa gång du handlar, och välj gärna alternativ till de små tunna plastpåsarna till frukt och grönt. Som alltid gäller principen ”många bäckar små” och att vi tillsammans kan bidra till en förändring.