Spara och bevara sommaren

Mariefreds Tidning Måsen 200907


Spara och bevara sommaren


Sommaren går mot sitt slut men fortfarande finns en hel del frukter, bär och örter att plocka och ta hand om. En hållbar livsstil innebär ju bland annat att ta hand om det naturen ger och då är det härligt att kunna spara lite av sommaren på olika sätt.


Just nu finns en hel del äpplen att plocka – har du inga egna kanske du kan få av en vän, granne eller söka via någon av de digitala tjänster som finns för att hitta frukt och bär att plocka. Jag läste nyligen att Norrköpings kommun har en ny service på sin hemsida med guidning till hur man får tag på gratis äpplen, päron, plommon och körsbär att plocka. Det finns också många lokala grupper och sidor där de som har alltför mycket för att själv hinna ta hand om det erbjuder gratis självplock. Själv har jag frossat i äpplen på sistone, både att äta färska (rivna äpplen i frukostfilen tillsammans med kanel är supergott), men också i form av paj och äppelkaka (den med grovhackad vit choklad ovanpå blev inte alls dum…).


Kanske har du också haft färska örter i en kruka på altanen eller balkongen, och att torka eller frysa in dem är ett enkelt sätt att spara smakerna på. En personlig favorit är annars att göra basilikaolja, då man helt enkelt lägger grovt hackad basilika i en flaska olivolja och låter stå ett tag. Den får både härlig grön färg och smakar underbart att ringla över pasta, en sallad eller kokta grönsaker. Funkar såklart även med andra härliga örtkryddor, till exempel timjan eller salvia.


Mycket går att förvälla och frysa in, både bär och frukt, antingen i bitar eller som mos eller sylt. Fryser man in sylten behöver man heller inte konserveringsmedel. Att göra inläggningar av olika slag är också ett sätt att ta tillvara på skörden. Att mjölksyra grönsaker är populärt och inte så krångligt, eller konservera dem i glasburkar med gummipackning som mormor gjorde. Då kan man njuta av sommarens smaker även under andra delar av året, så härligt!