Städa klimatsmart och skonsamt för miljön

Mariefreds Tidning Måsen V41 2020


Städa klimatsmart och skonsamt för miljön

Hösten är på ingång och vi tillbringar alltmer tid inomhus. Då känns det härligt att ha det rent och fräscht, och allt fler vill städa utan skadliga kemikalier som inte är bra för vare sig hälsan eller vår miljö. Det finns dock många sätt att fixa städningen utan onödiga kemikalier och med hjälp av både gamla husmorstips och modern bioteknik som tar hjälp av snälla bakterier för att göra rent.


Om du köper städmedel välj i första hand medel miljömärkta med Bra Miljöval eller Svanen, men det finns också många tips på hur du kan göra rent med bara några få produkter som kanske redan finns hemma i städskåpet eller skafferiet. Du kommer långt med såpa, citron, ättika och bikarbonat!


Såpa, en klassiker som gör rent hus

Såpa funkar till mycket i köket, badrummet och hela hemmet. Välj miljömärkt såpa och rengör allt från golvet, diskhon till den vidbrända ugnen eller kastrullen. Dessutom finns det väl inget som luktar så rent som såpa!

  • Rengör ugnen: smörj in med koncentrerad såpa och värm till 100 grader, låt svalna och tvätta ur med en svamp och trasa.
  • Vidbrända kastruller: koka upp vatten och såpa i kastrullen, låt stå i en timme innan du diskar. Om inte fläckarna ger med sig kan du låta kastrullen stå med såpvatten under natten.


Rengöringsmedel från skafferiet

Citron, ättika och bikarbonat är tre riktiga trotjänare när det gäller att städa skonsamt och naturligt. Dessutom är det något som man ofta har hemma eller som finns att köpa i närmaste matvaruaffär.


Citron har antibakteriella egenskaper och är bland annat effektivt mot beläggningar av kalk. Det kan också användas för att fräscha upp både mikrovågsugnen och diskmaskinen:

  • Mikrovågsugnen: ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut och torka sedan bort matrester och stänk.
  • Diskmaskinen: sätt en halv citron (bara skalet eller en använd klyfta) på någon av piggarna i maskinen eller lägg den i bestickkorgen och låt gå med under ett program så blir diskmaskinen ren invändigt samtidigt.


Ättika har länge använts för att konservera mat eftersom det håller bakterier och mögel borta. Det går också att städa och hålla rent med, eller använda i stället för sköljmedel.

  • Tvätta fönster med en blandning av vatten, ättika och handdiskmedel. Samma blandning kan användas för rengöring av andra ytor, till exempel duschkabinen, toalettstolen och badrumsspegeln. Ett exempel på recept är 3 dl vatten, 2 dl ättikssprit (12%) plus några droppar miljömärkt diskmedel.
  • Sköljmedel är en riktig miljöbov och kan dessutom vara allergiframkallande. Det går såklart att tvätta helt utan, men om dina kläder fått en sur eller lite unken doft kan du hälla en skvätt ättika i sköljmedelsfacket. Det rengör även insidan av tvättmaskinen och doften av ättika försvinner när tvätten torkat.

Tänk på att ättika 24% är starkt frätande outspätt om man andas in, råkar svälja eller får det i ögonen. Undvik även att använda ättika på stenmaterial, exempelvis marmorbänkar eller obehandlat trä.


Bikarbonat har högt pH-värde och är effektivt till rengöring och mot dålig lukt i hela hemmet. Det blir extra effektivt tillsammans med ättika eller vinäger, och fungerar utmärkt som propplösare i avlopp samt mot mögel, kalk och hård smuts i kök och badrum. Det binder fukt och tar bort dålig lukt så med bikarbonat kan du även rengöra mattor och madrasser.

  • Stopp i rören: häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!
  • Rengör mattor och madrasser: strö bikarbonat över mattan eller din madrass, låt ligga i 20 minuter och dammsug sedan upp det.


Undvik bakteriedödande medel

Många använder bakteriedödande rengöringsmedel, men de flesta bakterier är inte farliga utan nödvändiga för vår hälsa och därför är det smartast att undvika dessa medel i vardagen – de gör mer skada än nytta. Att i stället använda sig av bakterier och deras naturliga förmåga att bryta ner organiskt material och ta bort smuts och dålig lukt kallas probiotisk städning, eller så kallad bioteknik, och är ett modernt sätt att jobba med i stället för mot naturen.