Tänk om vi alla skulle bli lite mer klimat-lata – kan världen bli en bättre plats då?

Mariefreds Tidning Måsen V1 2022


Tänk om vi alla skulle bli lite mer klimat-lata – kan världen bli en bättre plats då?
Förra veckan skrev min Måsen-kollega Ylva en krönika på temat att en kris också kan vara en möjlighet. Hon nämnde bland annat begreppet ”klimat-lat” som hon hört från Staffan Lindberg, klimatartist och klodioxidbantare från Uppsala. Det var ett nytt uttryck för mig – och jag gillar det!


Nu ska ju inte begreppet tolkas som att man ska vara lat och helt strunta i att bry sig om klimatet, utan i stället menades att man genom att låta bli att göra en del saker kan skona klimatet från en massa onödiga utsläpp. ”Att göra ingenting är väldigt miljövänligt”, skrev hon. Det kan handla om att låta bli att resa långt bort med flyg på semestern, till exempel. Att i stället stanna hemma eller upptäcka platser och städer i närheten av där man bor, dit man kanske kan åka tåg eller rent av cykla. Kanske inte köpa nytt hela tiden utan njuta av de prylar man redan har, eller kan låna av en vän eller granne. ”Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används” hade ett energibolag som slogan för några år sedan, apropå att spara energi. Att inte ständigt göra eller konsumera, utan i stället bara vara. Njuta här och nu.


Man kan också vara klimat-lat när det gäller matlagning. Att laga mat på rester är något jag ofta gör. Vissa i min närhet menar till och med att det är min främsta gren när det kommer till matlagning, och jag är blygsamt benägen att hålla med – jag tycker att det är både roligt och en smula utmanande att öppna kylskåp och skafferi och fundera på vad man kan laga av det som finns. Nyligen hörde jag begreppet ”baklängesmatlagning” - något jag också gillade! Det handlar helt enkelt om att man i stället för att utgå från ett recept på en viss maträtt och köpa ingredienserna till den, tittar efter i kylskåpet vad man har hemma och lagar något av det. Gärna rester från tidigare måltider, eller grönsaker som kanske sett bättre dagar men passar alldeles utmärkt att hacka ner i en gryta eller soppa.


Förutom att det är klimatsmart så är det väldigt ekonomiskt, och jag skulle verkligen säga att man samtidigt är klimat-lat eftersom man slipper ta sig till affären för att handla mat. Dessutom finns möjligheten att upptäcka både nya spännande smakkombinationer och få intressanta matupplevelser. Ibland lite väl intressanta… Som den gången jag gjorde soppa på de grönsaker som fanns hemma och bland annat mixade i en bit rödkål, vilket resulterade i en helt lila soppa! Jag kan väl säga att mina då ganska små barn var aningen skeptiska, fast jag försökte övertyga dem om att det var en magisk sagosoppa… det gick så där, erkänner jag. Men klimat-lat var jag! Och mätta blev vi i alla fall.


Jag skulle gärna utforska begreppet klimat-lat ännu mer och är nyfiken på vad du som läsare tänker och känner när du hör det? Att försöka leva hållbart och klimatsmart är ju ibland förknippat med måsten och pekpinnar, vilket känns både trist och begränsande. Jag tror att vi måste försöka ställa om vårt mindset där, till att ha visionen att det är både härligt, roligt, gott och inspirerande att leva hållbart. Och att det faktiskt kan vara ganska skönt att vara klimat-lat emellanåt!