Återvunna tips för en härlig och hållbar sommar

Mariefreds Tidning Måsen V25 2022


Återvunna tips för en härlig och hållbar sommar


Eftersom jag oftast – utöver att skriva i Mariefreds Tidning Måsen – jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor får jag emellanåt frågor om vad man som privatperson kan göra för att minska sin egen miljöpåverkan. Och det finns ju faktiskt en hel del, även om man ibland man känna sig liten och obetydlig när det handlar om stora, globala frågor som det mest känns som att det är politiker, företag och lagstiftare som ska lösa. Men det gör ändå skillnad vad vi vanliga konsumenter gör och man kan ändå vilja dra sitt strå till stacken, om inte annat för sitt samvetes skull. Ingen kan som bekant göra allt, men alla kan göra något och tillsammans gör det skillnad. Så är det bara.


Så här under sommaren har vi chans att njuta lite extra av vår vackra natur genom att bada, cykla eller vandra. Kanske påminns man om vilken fantastisk miljö vi har inpå knuten och hur viktigt det är att ta hand om den så att även kommande generationer får njuta av den (det är förresten i princip definitionen för hållbar utveckling så som den formulerades i FNs Brundtland-rapport 1987).


På sommaren är det dessutom onekligen lättare att leva mer hållbart och klimatsmart, så här kommer några enkla tips för dig som vill vara mer skonsam mot miljön. Att gå, vandra eller cykla är bara några sätt att minska sin klimatpåverkan på, och att semestra hemma eller inom Sverige gör stor skillnad jämfört med att flyga till sydliga breddgrader. Om inte annat så lärde oss pandemin att upptäcka vår närmiljö.


På sin ”hemester” kanske man vill göra det extra mysigt på sin uteplats eller balkong. I stället för att köpa nya utemöbler går det kanske att piffa upp de gamla så att de klarar en sommar till - tvätta bort mögelprickarna, slipa och olja in eller måla med favoritfärgen. Annars är begagnat det bästa valet för miljön, leta på Blocket eller närmaste loppis. Vill du ändå köpa nytt så välj i första hand svenska träslag och leta efter FSC-märkta möbler - undvik tropiska träslag som ofta orsakat skövlade regnskogar.


Sommar = grillning! Allt fler byter ut eller kompletterar köttet på grillen med grönsaker, fisk, fågel eller ost. Bra för både hälsan och miljön, utan att man helt behöver bli vegetarian. Kika gärna i WWFs olika guider som även finns som appar när du ska köpa kött, fisk, grönsaker och mejeriprodukter. Tänd grillen med eltändare eller tändrör, undvik tändvätska och köp Bra Miljöval-märkt grillkol. Kolgrill är bättre än gasolgrill och skippa helst engångsgrillen, men om det behövs så källsortera den i metallåtervinningen.


Picknick är också sommar! För de flesta är det självklart att ta med sitt skräp hem, men ändå hamnar mycket skräp i naturen. Plast är det vanligaste skräpet i världens hav - oftast plastprodukter som använts bara en gång, till exempel förpackningar, engångsbestick, sugrör eller påsar. Det vi använder en kort stund en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i naturen. Undvik engångsartiklar eller välj andra material, till exempel papp och trä som kan brytas ner om det skulle hamna i naturen.


Om nu någon möjligtvis tyckte att delar av jag skrivit kändes bekant, så stämmer det. Jag har länge skrivit krönikor i Måsen på tema hållbar livsstil och nu valde jag att hushålla med resurserna (i detta fall mina egna) och helt enkelt återanvända delar av en sommarkrönika från 2018. Men - tipsen håller än och vi behöver fortfarande hjälpas åt att ta hand om både vår närmiljö och vår planet. Tyvärr är de fortfarande alltför aktuella, trots att det gått fyra år.


Själv längtar jag – precis som när jag skrev krönikan sist - mest efter att bada från en brygga, känna mjukt gräs mellan tårna, cykla på knastrande grusvägar och njuta av ljumma vindar och härliga sommardofter. Jag önskar er den sommar ni längtar efter!