Tid att ta hand om oss själva och varandra

Mariefreds Tidning Måsen 200323


Tid att ta hand om oss själva och varandra

I min senaste krönika valde jag att zooma ut, denna vecka gör jag precis tvärtom. Zoomar in, till det som är nära, till en själv och den närmaste omgivningen. Till här och nu, till vårt eget ansvar. Just nu känns det som att det är det bästa vi kan göra för att det ska vara långsiktigt hållbart.


Att det är oroliga tider just nu är det ingen tvekan om. Världen runt omkring oss skakar och det är mycket information och råd att ta till sig. Många sitter i mer eller mindre frivillig karantän och både vuxna och barn tillbringar mer tid tillsammans hemma. Att ta hand om oss själva och varandra i dessa påfrestande tider blir allt viktigare. Se till att vi kan må så bra som möjligt i det lilla, i det nära. Både inom den närmaste familjen, men även i det närmaste samhället. Många lokala verksamheter ställer om – restauranger och butiker anpassar sig, erbjuder take-away och hemleverans. Att hämta mat från en närliggande krog är ett sätt att gynna en lokal verksamhet så att de kan överleva, att handla i butiker på hemmaplan likaså. Många erbjuder sin hjälp med att handla åt äldre. Även det aktiviteter som bidrar till ett hållbart samhälle, oavsett virus.


Vi måste träffas på andra sätt. Via digitala kanaler kan man umgås smittsäkert och ändå se varandra, prata, utbyta tankar och idéer, utbilda sig eller bara ha roligt och skratta tillsammans. För vi måste försöka ha roligt tillsammans även i dessa utmanande tider, annars blir det ännu tuffare. Fortsätta leva, men på ett annat sätt - ett hållbart sätt.