Tips för en härlig, hållbar sommar!

Mariefreds Tidning Måsen 200605


Tips för en härlig, hållbar sommar!

Sommar, semester och chans att njuta lite extra av vår vackra sörmländska natur genom att bada, cykla eller vandra. Kanske påminns man då lite extra om den härliga natur vi faktiskt har alldeles inpå knuten och hur viktigt det är att ta hand om den så att även kommande generationer får njuta av den. På sommaren är det dessutom extra lätt att leva lite mer hållbart! Att cykla är bara ett sätt att minska sin klimatpåverkan på, och att semestra hemma eller inom Sverige kommer nog de flesta av oss att behöva göra i år, av flera skäl.


På sin ”hemester” kanske man vill göra det extra mysigt på sin uteplats eller balkong och i stället för att köpa nya utemöbler kan man piffa upp de gamla så att de klarar en sommar till. Tvätta bort mögelprickarna, slipa och olja in eller måla om med favoritfärgen. Annars är begagnat det bästa valet för miljön, leta på Blocket eller närmaste loppis – det finns gott om loppmarknader och auktioner i närheten. Vill du ändå köpa nytt så välj i första hand svenska träslag och leta efter FSC-märkta möbler. Undvik tropiska träslag som kan ha orsakat skövlade regnskogar.


Sommar är även picknick och grillning! Lämna såklart inget skräp efter dig när du äter utomhus. På grillen är det allt fler som byter ut eller kompletterar köttet med grönsaker eller ost. Bra för både hälsan och miljön, utan att man helt behöver bli vegetarian. Tänd grillen med eltändare eller tändrör, undvik tändvätska och köp Bra Miljöval-märkt grillkol. Kolgrill är bättre än gasolgrill och skippa helst engångsgrillen, men om det behövs så källsortera den i metallåtervinningen. När det är torrt i skog och mark är det såklart extra viktigt att vara särskilt försiktig om man grillar utomhus. Var noga med att ta med vatten att släcka med och lämna ingen glöd som kan sprida sig.


Själv längtar jag mest efter den sköna känslan av mjukt gräs mellan tårna, cykelturer på knastrande grusvägar, härliga bad och doften av kaprifol i den ljumma sommarnatten... vad längtar du efter?