Tips för en skräpfri upplevelse utomhus

Mariefreds Tidning Måsen 200601


Tips för en skräpfri upplevelse utomhus

Äntligen är sommaren på ingång och vi både kan och vill umgås alltmer utomhus. Det är ju samtidigt högst lämpligt i dessa Corona-tider då vi behöver hålla avstånd för att hindra att både smittas och smitta andra. Möjligheten till picknick och grillning utomhus gör det enklare att ses utan att behöva vara för nära inpå varandra. Många förväntas även turista mer i Sverige denna sommar och de utländska turisterna har redan börjat komma hit, pandemin till trots. Även de vill såklart njuta av den vackra svenska naturen.


Att fler människor besöker naturen är såklart fantastiskt men kräver också mer omtanke för att ta hand om naturen och hålla den skräpfri. Visste du att snus och fimpar är det vanligaste skräpet vi hittar i naturen? Även engångsförpackningar, plastpåsar, våtservetter och konservburkar är vanligt skräp som blir kvar i hundratals år och riskerar att skada både djur och natur. Vad är det som gör att en del människor bara lämnar kvar sitt skräp efter sig? Det blir även lätt att man gör som alla andra - en plats som redan är skräpig har en tendens att bli ännu skräpigare. Själv är jag uppvuxen med Friluftsfrämjandets Mulle-skola där vi lärde oss att det var självklart att inte lämna minsta lilla skräp kvar i naturen, något som fortfarande sitter i ryggmärgen.


Stiftelsen Håll Sverige Rent tipsar på sin hemsida om vad man kan tänka på för att bidra till en skräpfri naturupplevelse och här är några av deras tips:


1. Förpackningsbanta
Börja hemma och förbered dig genom att packa smart. Lämna påsklämmor, konservburkar, plastpåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Använd bivaxduk, matlåda eller glasburk istället för plastpåse. Själv brukar jag använda kökshanddukar som förpackning – de är även praktiskt att ha med att använda som underlag, torka av sig på samt även vira in eventuell kladdig disk i.


2. Lämna inget skräp efter dig
Ta med en skräppåse så att du får med dig ditt och andras skräp hem. Tänk på att matrester också är skräp som ska tas om hand, lämna inget till djuren. Även småskräp som fimpar och portionssnus innehåller plast och har inget i naturen att göra.


3. Byt ut det du kan
När du ska vandra längre vill du ha med dig så lite "skräp" som möjligt. Saker du kan byta ut då är till exempel tandkrämstub mot tandkrämstablett, tampong mot menskopp, våtservetter mot handduk och tvål, plastpåsar till bivaxduk eller matlåda, engångsflaska till flergångsflaska.


Det känns ganska enkelt att lämna rent efter sig i naturen om man tänker på hur man själv vill att det ska se ut nästa gång man är på utflykt. Ta hand om er och njut av vår fantastiska natur – just nu är den ju alldeles extra underbar!