Utmana dig med att inte köpa något nytt på en månad

Mariefreds Tidning Måsen 200224


Utmana dig med att inte köpa något nytt på en månad


Många vill göra något för att minska miljöpåverkan från sin egen livsstil, och många triggas av utmaningar. Därför bjuder jag här på en utmaning för mars månad: köp inget nytt! För några är detta ingen utmaning över huvud taget, för andra kan det nästan kännas omöjligt. Hur är det för dig? Känns det alldeles för enkelt - välj ett halvår eller år i stället.


Att vår konsumtion påverkar miljön och klimatet är knappast någon överraskning. Enligt Naturvårdsverket bidrar vår konsumtion med ca 10 ton växthusgaser per person och år, där två tredjedelar kommer från hushållens konsumtion och resten från offentlig konsumtion. Så visst finns det mycket att göra när det gäller konsumtion – i detta fall tänker jag främst på kläder och prylar.


En enkel sak att börja med är att fundera på vad man verkligen måste köpa. Behöver det du vill köpa verkligen vara nytt, eller går det kanske att köpa begagnat, låna eller hyra? Kanske har du redan en överfylld garderob med kläder och skor som du nästan glömt bort att du har, som bara är lite omodernt eller behöver lagas (alla har vi väl en skjorta som saknar en knapp och därför bara blir hängandes…). Börja gärna med att inventera din garderob, rensa ut det som faktiskt är slitet, inte längre passar eller som du verkligen inte gillar längre. Skänk, sälj och släng det i så fall. Textilier går att källsortera i den rosa påsen om du har färgsortering, eller lämnas på återvinningscentralen. Sannolikt kommer du att återupptäcka ganska många plagg som du faktiskt har där – det blir lite som att shoppa hemma i sin egen garderob.


När du väl behöver något, kolla i din lokala second hand-butik eller på en köp- och säljsida på nätet. Är det någon pryl du behöver kanske den går att låna av en bekant eller hyra via ett företag. Man behöver ju inte äga allt man använder. Begreppet ”ägodela” dök upp för ett par år sedan och är väldigt talande – vi måste inte äga allt vi har, vi kan dela på det och ändå få använda det.


Så, antar du utmaningen att inte köpa något nytt under mars månad? Hör gärna av dig och berätta hur det går!