#1 Jullådan

Helenas Hållbara Jullåda 2016

Jullådan var den allra första lådan från Helenas Hållbara och togs fram i en begränsad

upplaga som sålde slut på bara tre veckor! Där fanns något för både hemmet, kroppen

och köket. Lådan innehöll ekologiska och miljömärkta produkter som passade utmärkt

även efter nyår.

SLUTSÅLD!


Innehöll dessa nio produkter:


KLOCKARGÅRDENS TVÅL

En mjuk, härlig vegetabilisk tvål, handgjord av ekologiska oljor. Den rengör och återfuktar huden vilket passar bra på vintern då man kan bli torr av kylan. Den är växtfärgad och har en fräsch doft av helt naturliga eteriska oljor från lavendel, cederträ och rosmarin. Fast tvål är ett bra miljöval eftersom den är dryg, inte innehåller en massa vatten eller har en onödig plastförpackning.


KRYDDIG CHOKLAD FRÅN MALMÖ CHOKLADFABRIK

En ekologisk och Fairtrade-märkt choklad, vilket bland annat innebär att kakaon odlas under rättvisa förhållanden, med skäliga löner och utan något barnarbete. Jag har valt två sorter med härliga julkryddor och fantastisk smak: en mjölkchoklad (40 %) med päron/kardemumma och en mörk choklad (70 %) med apelsin/ingefära. De är fria från gluten, ägg, soja, nötter och mandlar. Apelsin/ingefära är även mjölk- och laktosfri (vegan).


STÄDDUK I MICROFIBER FRÅN SMART

Med denna Svanen-märkta städduk går det att julstäda utan kemikalier! Den både rengör och polerar samtidigt och kan användas överallt - på diskbänk, köksluckor, kakel, speglar, handfat, fönster och målade ytor. Den ska användas helt torr när man dammtorkar med den, annars kan den vara lätt fuktad, eventuellt med lite miljömärkt såpa för extra effekt.


WELEDA CALENDULA WEATHER PROTECTION CREAM

Detta har varit en favoritkräm ända sedan mitt första barn föddes, och den är minst lika bra för vuxna! Den skyddar huden i ansiktet när det är kallt och blåsigt, och är suverän för att mjuka upp torra och nariga vinterhänder. Det är en vattenfri kräm som innehåller ekologisk mandelolja, näringsrik lanolin (ullfett) och ekologisk ringblomma.


SERVETTER

Som en extra julgåva skickar jag med ett paket Svanen-märkta servetter.


GRÖNA GREDELINAS SALTSKRUBB MED CITRUS ELLER LAVENDEL

Skrubbsalt med ekologisk eterisk olja för rengöring och skrubb av både hemmet och kroppen! Du får saltet med uppfriskande citrus eller avslappnande lavendel. Blanda med valfri olja (jag brukar ha ekologisk rapsolja) för en skön kropps- eller ansikts¬skrubb, eller med såpa för extra skureffekt i badkar och diskho. Saltet är helt naturligt och du slipper de små plastkorn (mikroplaster) som finns i många skrubbkrämer och hamnar i våra hav.


KANEL FRÅN URTEKRAM

Ekologisk kassiakanel med den klassiskt kryddiga och söta kanelsmaken. Kanel är en självklar julkrydda, men passar bra året runt. Jag har gärna kanel på havre-grynsgröten tillsammans med rivet äpple och russin, eller på äppelskivor med ringlad honung som en fräsch dessert. Ekologiska kryddor är fria från rester av bekämpningsmedel som kan vara skadliga för både miljön och hälsan.


ANTIKLJUS FRÅN DELSBO CANDLE

Ljus av 100 % stearin, miljömärkta med Svanen. Att välja miljömärkta ljus är bra för både hälsan och miljön. Dessa tillverkas av förnybar råvara (animaliskt fett, inte vegetabilisk palmolja som kan bidra till att regnskog skövlas) och bidrar inte till växthuseffekten. Ljusen varken osar eller rinner och avger minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen, till skillnad från paraffinljus som tillverkas av fossil olja.


YOGITEA SWEET CHAI

En personlig favorit smaksatt med samma kryddor som i pepparkakor, bland annat kardemumma, kanel, ingefära och kryddnejlika. Det innehåller även anis och fänkål som sägs vara bra för matsmältningen, vilket kanske passar särskilt bra kring jul med all god julmat… Låt det dra i 7 minuter, eller längre för en intensivare smak. Själv dricker jag gärna chai med varm mjölk och honung i. Det är gjort av ekologiskt odlade örter och kryddor från certifierade odlingar.

Sagt om jullådan...